Gebelikte Kanama Olması
Gebelikte kanama olması nadir rastlanılan bir olay değildir. Önemli olan kanamanın nedeninin bulunmasıdır. Gebeliğin ilk yarısında olan kanama ile düşük, dış gebelik veya mol gebelik söz konusu olabilir. Gebeliğin ikinci yarısı da meydana gelen kanamaların bazen sebebi anlaşılamayabilir. Bazen ise plasenta prevya, ablasyo plasenta gibi bir durumun habercisi olabilirler.
Gebeliğin herhangi bir haftasında yaşanan kanama muhakkak ciddiye alınmalı ve nedeni araştırılmalıdır. Ama yine de bilinmesi gerekir ki çoğu vakada önemli bir durum yaşanmadan kanama geçebilir de.
Kanama olduğunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle panik yapmadan, kanamanın şekline bakılmalıdır. Koyu renkte ya da açık renkte olup olmadığı, kanamanın sürekli ya da aralıklı devam edip etmediği, kokusunun olup olmadığı, kanama ile birlikte katı parçacıkların gelip gelmediği ve bebek hareketlerinin hissedilip hissedilmediği önemli noktalardır ve doktora bunların söylenmesi gerekmektedir. Kusma, ağrı, kramp, ateş ve halsizlik gibi başka belirtiler de varsa yine doktorla acilen görüşmeli ya da hastaneye gidilmelidir. Erken hamilelik ya da geç hamilelik döneminde görülen vajinal kanamaların nedenleri farklıdır.