Myomlarda Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Myom Nedir?
Myomlar rahim ve rahim ağzında görülen, rahim yapısında bulunan düz kas dokusundan gelişen iyi huylu tümörlerdir.
Myomlar bir bezelye tanesi büyüklüğünden basket topu büyüklüğüne kadar değişebilen boyutlarda olabilir. Genellikle yuvarlak ve pembemsi renktedirler.
Myomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Fakat kadınlık hormonları (östrojen ve progesteron) büyümelerini etkileyebilmektedir. Bu yüzden gebelikte bu hormonların artışına bağlı olarak büyüyebildikleri gibi, menapoz dediğimiz kadının adetten kesilmesi ve hormonlarının azalması ile de genellikle küçülürler. Bir kadının rahminde bir tek myom olabileceği gibi (buna myoma uteri denir) birden fazla sayıda myom bir arada da bulunabilir.(buna uterus myomatosus denir)
Myom tipleri:
- 1-Subseröz myomlar (rahmin dış tabakasında)
- 2-İntramural myomlar (rahmin orta tabakasında)
- 3-Submüköz myomlar (rahmin iç tabakasında)
En sık görülen myomlar intramural myomlardır.
Tedavi Seçenekleri
Boyutları küçük, kadında herhangi bir şikayete sebep olmayan myomlar rutin kontroller ile takip altında tutulabilir. Fakat kadınlarda yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için genellikle ilaç tedavisi veya cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulur.
İlaç tedavisi : GnRH agonistleri denen ve kadında geçici menapoz sağlayan hormon ilaçları ile myomlarda küçülme sağlanabilir. Fakat bu iyileşme hali genelde geçicidir. Kullanılan hormonun uzun süreli kullanımda kemik erimesine neden olması nedeniyle kısa süreli tedaviler tercih edilir. Bazense boyutları çok büyük olan myomların ameliyat öncesi küçültülmesi için kullanılabilir.
Myomektomi: Sadece myomun kendisinin alınmasıdır. Açık ve kapalı yöntemlerle yapılabilir. Laparoskopi (göbekten girilerek) veya histeroskopi (rahim içerisine rahim ağzından kamera ile girilerek) yöntemleri ile yapılabilir. Hangi yöntemin kullanılacağına myomların sayısı ve rahim içerisindeki yerleşim yerlerine göre karar verilir.
Histerektomi: Myom sayısı çok fazla olan, ileri yaşta, çocuk istemi olmayan hastalarda rahim alınabilir. Açık ameliyat olarak yapılabildiği gibi bu konuda tecrübeli kişilerce laparoskopik olarak da yapılabilmektedir.
Laparoskopik yapılan işlemlerde cerrahi sonrası hastanede kalış ve taburculuk sonrasında kadının normal yaşantısına geri dönüş süresi anlamlı derecede kısalmaktadır.