Şişli /İstanbul

Gebe Kalmayı Planlarken Neler Yapılmalı?

Gebelik planlayan kadınlar iki gruba ayrılabilir. Gebelik öncesinde bilinen bir kronik hastalığı olanlar ve tamamen sağlıklı olan kadınlar. Gebelik öncesinde kalp hastalığı, böbrek hastalığı, astım, epilepsi (sara) ve benzeri kronik rahatsızlıkları olan kadınların mutlaka doktorları ile yakın temasta olup hastalıklarının kontrol altında olduğu bir dönemde gebe kalmaları önerilir. Sağlıklı kadınlarda ise gebelik öncesinde aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Gebeliğe ideal kiloyla başlamak için aşırı kilosu olan kadınların doktor kontrolünde kilo vermeleri gebelik sırasında ortaya çıkabilecek bazı komplikasyonların (ör. Preeklampsi ve gebelik şekeri) azaltılması yönünden önemlidir.

Sigara içiliyorsa bırakılmalı veya günde 5 tanenin altına düşürülmelidir.

Gebelik öncesinde Kızamıkçık testi,Toksoplazma, Hepatit B taraması ve kan sayımı yapılmasında yarar vardır. Kızamıkcık enfeksiyonu ile hepatit B virüsü ile hiç karşılaşmamış veya daha önce aşılanmmaış olan kadınların aşılanması önerilmektedir.

Ailesinde veya kendisinde Akdeniz anemisi, orak hücreli anemi, kistik fibrosis ve benzeri kalıtsal hastalıkları olan veya bu hastalıklar için taşıyıcı olan kadınların eşleri ile beraber değerlendirilmeleri ve genetik danışmanlık almaları gerekir.

Gebelik planlayan kadınların bebeklerinde nöral tüp defekti adı verilen ve omurganın tam kapanmamasına bağlı olarak gelişen anomalilerin engellenmesi için günde 400 mikrogram folik asit kullanmaları önerilmektedir.

Rahim Filmi